Als je in de retail branche actief bent of het nieuws goed volgt dan zal je ongetwijfeld op de hoogte zijn van het feit dat het niet erg goed gaat met de fysieke winkels in Nederland.

Zij hebben namelijk allemaal met concurrentie van webwinkels te maken die hun producten via het internet aanbieden. Vaak bieden deze concurrenten hun producten ook nog eens tegen goedkopere prijzen aan, omdat zij geen huur hoeven te betalen voor een pand in het centrum van een stad.

Bovendien kunnen zij de winkel online met minder personeel runnen en hoeven consumenten niet eens hun huis te verlaten om in staat te zijn een product te kopen. De concurrentiestrijd doet veel mensen afvragen of er ooit een tijd komt dat de retail, zoals we deze uit het verleden kennen, helemaal verdwijnt. Al met al zijn er veel uitdagingen in Retail in deze tijd. Gelukkig maken nog steeds veel mensen gebruik van fysieke winkels.

Traditionele retail is aan het verdwijnen

Nadat het internet eenmaal zijn intrede in ons leven heeft gemaakt zijn de ontwikkelingen enorm snel gegaan. Het internet is een steeds grotere rol in ons leven gaan spelen en verandert nog altijd de wereld in een sneltreinvaart.

Een verandering die onder andere teweeg is gebracht is dat de traditionele retail, zoals we deze van vroeger kennen, aan het verdwijnen is. Veel fysieke winkels wereldwijd zijn niet meer in staat om de concurrentiestrijd met webwinkels op het internet aan te gaan. Dit is eigenlijk zonde want veel mensen hebben nog wel behoefte aan deze manier van winkelen. Zij willen bijvoorbeeld graag advies vragen over een bepaalde aankoop die zij willen doen.

Welke partijen zullen blijven overleven?

Hoewel er retail gebieden zijn waar het best weleens zal kunnen dat we in de toekomst geen fysieke winkels meer hebben, zullen toch ook andere partijen gewoon blijven overleven. Dit zijn bijvoorbeeld winkels waarbij mensen een advies over hun aankoop moeten krijgen.

Of een winkel waar producten verkocht worden waar mensen graag snel de beschikking over hebben. Een ander goed voorbeeld zijn kledingwinkels waar mensen kleding eerst kunnen passen om zien of het mooi staat. Dit zijn winkels die nog wel enige tijd zullen blijven overleven. Alhoewel we natuurlijk niet de verre toekomst kunnen inschatten.